Arte Povera – 1967

De term arte povera (arme kunst) werd voor het eerst gebruikt in 1967 door de Italiaanse kunstcriticus Germano Celant om het werk van een aantal jonge kunstenaars te beschrijven die installaties maakten met eenvoudige materialen. Arte povera was een invloedrijke kunststroming in de jaren zeventig met raakvlakken aan de internationale fenomenen zoals land art, minimal art en conceptuele kunst. De kunstenaars waren afkomstig uit Genua, Turijn, Rome en Milaan. Arte povera wilde een verdere evolutie zijn van op-art en popart en wees zowel het ‘schilderij-object’ af .

Mario Merz

Denken is kunst, kunst is maken, niet spreken. Kunst is niet bedoeld om iets uit te leggen, maar dat te laten zijn wat je onmogelijk kunt uitleggen. Dat is een van zijn bekende uitspraken. Mario Merz is een italiaanse kunstenaar die vooral in de Arte Povera stijl werkt. Hij maakt vooral werk in openbare plekken en voorstellingen in musea. 

Mario Merz werd bekend met iglo-achtige bouwsels en een zoektocht naar de wetmatigheden van de natuur. Hij gebruikte bij voorkeur natuurlijke materialen als leisteen, bijenwas en jute en hij maakte vaak combinaties met glas, keramiek en neonlicht.

800px-KMM_Merz_Igloo

Michelangelo Pistoletto

Hij is een kunstnaar uit Italie. Hij is vooral een schilder die zich bezig houdt met het beschilderen van ramen. Alles begon in de werkplaats van zijn vader waar hij dingen met verf begon te proberen. Hem zelf na schilderen en objecten na schilderen waren vooral de dingen waar hij mee begon. 

Vandaag de dag schildert hij eigenlijk alleen nog maar op ramen. Het is bijzonder omdat je er door heen kan kijken zegt hij. Het is meer dan alleen een opfleuring. Het brengt licht, sfeer en een verhaal. 

+

Leave a comment